SEVGİ DOSTLUK KARDEŞLİK PLATFORMU GELENEKSEL GÜNEYDOĞU İFTAR BULUŞMALARI

Sevgi Dostluk Kardeşlik Platformunu oluşturan ANADOLU EĞİTİM KÜLTÜR VE BİLİM VAKFI, İNFAK VAKFI ve ARAŞTIRMA KÜLTÜR VAKFI son 3 yıldır, Ramazan Ayının ilk üç günü ülkemizin güzel köşelerinden olan Güneydoğuda üç ilde iftar programı düzenlenmektedir.

Bu yıl da gelenek bozulmadı, İnfak Vakfı Başkanı Ömer KÖSE, Araştırma Kültür Vakfı Ankara Şube Başkanı Metin MAHİTAPOĞLU, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı başkanı Hayrullah BAŞER ‘in temsil ettiği heyet, Ramazan’ın birinci günü Diyarbakır, ikinci günü Mardin/Kızıltepe, üçüncü günü Şırnak/Cizre’de verilen iftara her üç bölgenin sivil toplum kuruluşları, üst düzey yöneticileri, kanaat önderleri katılmışlardır.

İftarlardan sonra yapılan sohbetlerde, bölgenin sorunları ile birlikte, ülkemiz ve gönül coğrafyamızda -özellikle güncel olması nedeniyle İsrail’in Filistin – Gazze saldırıları ile - yaşanan sorunlar konuşularak istişare ve değerlendirmeler yapılarak bölgenin nabzı tutulmaya çalışılmış ve önemli tespitler yapılmıştır.

DİYARBAKIR ZİYARETİ

İftar ziyaret Programımızın birinci günü Diyarbakır’da, SUR Kaymakamını Belediyeyi, Hayrat Vakfını, kanat önderlerinden Seyda Tayyip Hoca’nın Medresesi ziyaret edilerek Müderrisler ve öğrencileriyle sohbet edildi. Ayrıca, Diyarbakır’ın 25 Km. doğusunda Köprübaşı Mahallesinde 32 köyden, 1000 çocuğun taşımalı eğitim yaptığı ilk ve ortaokulu ziyaret edilerek okul yöneticileriyle sorunlarını samimi duygularla paylaştık. Diyaloga devam kararıyla vedalaştık. Diyarbakır faaliyetimize Vakfımızın Urfa Temsilciliği Sekiz kişilik bir heyetle katılmışlardır.

Diyarbakır iftarımız amacına uygun geçti. İftar sonrası ülke ve bölge meselelerini konuştuk. Gün boyu yaptığımız ziyaretlerle zenginleştirdiğimiz seyahat bölgede sağlanan sükûnete rağmen bazı problemlerin hala eski ciddiyeti ile devam ettiğini gördük. Buralarda bir zihniyet devrimine ihtiyaç var. Yanlış algı ve değerlendirmeleri düzeltecek çalışmalara gerek var. Yol uzun ve zahmetli gözüküyor. Görüntüde İslami olan kurumlar ve kişilerde ciddi itikadi bozukluklar var. Meselelere hala etnik ve bölge penceresinden bakılıyor. Hayata ve olaylara İslam’ın evrensel bakışı yok,  olması için de ciddi bir çaba yok.

MARDİN/KIZILTEPE İFTARI

Ramazan ayının ikinci iftarını Mardin in Kızıltepe ilçesinde yaptık. Sivil toplum temsilcileri, ilçe müftüsü, bürokratlar ve Suriyelilerden oluşan kalabalık bir katılımcı ile gerçekleşen iftardan sonra gece 01 00 e kadar devam eden değerlendirme toplantısı yaptık. Aslında sıkıntıların; çözümü kolay olan dertlerin ötelendiğinden kaynaklandığına kanaat getirdik. Bu bürokratik devlet yapısından herkes şikâyetçi, çözüm belli, sanki gizli eller buna engel oluyor. Ortak bir kanaat çözüm vardır, sorumluluk bireyseldir. Sorumluluk bilincinde yeni nesiller yetiştirmeden başka bir çare yoktur.

18.05.2018 Günün ilk icraatı olarak Mardin’in merkez camiinde cuma namazını kılmak oldu. Sonra Filistinli şehitler için gıyabi cenaze namazı kıldık. Valinin de katıldığı basın bildirisi okundu.

Eylemler sonrası Cizreye doğru yola çıktık. İlk durak olarak Nusaybin e uğrayıp hendek savaşları sonraki halini gördük. Daha önce giremediğimiz mahalleleri gezdik. Yıkılan evlerin yerine yapılan binaları ve karşıda PKK nın elinde ki Kamışlıyı görüntüledik. Görüntüye göre asayiş problemi yok.

Cizreye giderken yolun sağında suriye toprakları uzayıp gidiyor. Bu bölge yi boş bırakmamak lazım. Emek istiyor ter istiyor.

Mardin programında Vali Mustafa YAMAN’ ı ziyaretimizde, Artuk Üniversitesi ile birlikte 2018/Eylül-Ekim ayı içinde bölgenin sorunlarının ele alınacağı bir bilimsel toplantının yapılması konusunda prensip olarak anlaşmaya varılmıştır. Bu konuda Artuk Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı İbrahim ÖZCOŞAR ekibiyle bir ön çalışma yapması planlanmıştır.

Mardin/Kızıltepe iftarına toplumun değişik kesimlerinden ve Suriye’den birçok vatandaşın katıldığını gördük.

CİZRE İFTARI

Cizre iftar programında, Sivil Toplum Kuruluşları, Milli Eğitim ve Diyanet temsilcilerinin yoğunluğu vardı. Ayrıca Siirt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tahir YAŞAR eşiyle iftarımıza katılarak katkı sunması bizleri onurlandırdı ve duygulandırdı.

Bu organizasyonda yol arkadaşlarım Ömer KÖSE ve Metin MAHİTAPOĞLU‘na, Diyarbakır Temsilcimiz Hayrettin EBİRİ ve ekibine, Mardin’den temsilcimiz Mustafa AYDIN, A. Samet YILMAZ ve ekibine, ayrıca Kızıltepe Müftüsü Mahsun TAŞCI’ya, Şırnak/Cizre temsilcimiz S.T.K. Birlikleri Başkanı Abdullah ÇATI, Sabgatullah ANMAL ve ekibine, gösterdikleri misafirperverlikleri ve gayretleri nedeniyle teşekkürlerimizi arz ederim.

TESPİT VE DEĞERLENDİRMELER

Sevgi Kardeşlik Dostluk platformunu oluşturan İNFAK VAKFI, AKV VE ANADOLU EĞİTİM KÜLTÜR VE BİLİM VAKFI olarak İftar sonrası yaptığımız sohbetlerle bölgenin nabzını tutmaya çalıştık ve bazı tespit yaptık. Bu tespitlerimizi aşağıda özetle sunuyoruz.

1. Bölgede güvenlik tesis edilmiş olup halk bundan memnundur.
  2. Geçmişte uygulanan yanlış politikalar nedeniyle açılan yaralar henüz kapanmamış görünüyor, derinden derine kanama devam etmekte bu durumu devlet ve millet düşmanı güçler aleyhte kullanmaktadırlar.
  3. Bürokrasinin yanlış uygulamalarından ve halka mesafeli davranışlarından yaygın bir şikâyet vardır.
  4. Hükumetin iyiniyetli çabalarına rağmen suiniyetli, çıkarcı, bürokratların işleri savsakladıklarına, hizmeti geciktirdiklerine dair şikâyetler yapılmaktadır.
  5. İkiyüzlü, her dönemin adamı olan çevrelerin, Ak Parti’nin nüfuzunu kullanarak vurgun yaptıkları, samimi insanların ise partiden uzak tutulduklarına dair yaygın şikâyetlere sebep olmaktadır.
  6. Cumhurbaşkanına güven devam etse de yakın çevresinden çok şikâyet ve güvensizlik vardır.
  7. PKK sevilmiyor ama HDP nin hala yüksek oy potansiyeli olduğu görülüyor.
  8. En büyük şikâyet konusu eğitim sistemidir. Halk biz iki nesli kaybettik, bu eğitim sistemi ile yeni nesilleri de kaybederiz deniliyor.
  9. Bölge hala sürgün yeri olarak görünüyor. Suiniyetli memurlar bilerek zarar veriyor, işe yarayacak memurlar ise durmuyor en kısa sürede ya mesleği terk ediyor yahut da batıya tayin çıkartıp gidiyor. Bu durum tecrübeli eleman oluşmasına ve verimli çalışma yapılmasına engel oluyor.
  10. Hendek savaşlarında yıkılan mahallelerin yenide imarında ciddi sıkıntılar ve gecikmeler var. Kurumlar arası uyumsuzluklar işleri muallakta bırakıyor. Bazı hatırlı kişiler devletçe yapılan projelerin uygulanmasın çıkarları gereği geciktiriyor veya değiştirtiyor. Ayrıca bu hususta yetki karmaşası var. İlgililere yani hak sahiplerine zamanında ve yeterli bilgi verilmiyor. Muallakta bir durum var.
  11. Bölge batıdaki kardeşlerinin sevgisine ilgisine muhtaçtır. Bizim bu sıradan ziyaretimiz büyük sempati uyandırmakta ve takdirle dualarla karşılanmaktadır.
  12. Birlik ve beraberliğin sağlanması için ortam müsaittir ancak yukarıda saydığımız ve daha sayamadığımız eksikliklerin bir an önce giderilmesi gerekmektedir. Şer güçlerin istismarının önüne geçebilmek için resmi ve sivil toplum kuruluşlarının koordinasyon içerisinde seferber edilmesi gerekmektedir. Bu çok acil bir durumdur, geçen her gün aleyhedir. Tekrar etmekte yarar görüyorum ki, resmi dil soğuktur, düzenlenen resmi raporlar aldatıcıdır. Kardeşlerimiz samimiyete, dostluğa, güler yüze İslam'ın kuşatıcı mesajına su kadar hava kadar muhtaçtırlar. Yapılan ekonomik yardımlar, yatırımlar tek başına problemleri çözemez olaya sadece maddi açıdan yaklaşan mataryalist yaklaşımlar insanımızı tanımamak anlamına gelmektedir.
    Bu fiili duamıza malen destek olan tüm kardeşlerimiz ülkemiz ve birliğimiz açısından çok önemli katkılar yapmışlardır. Allah tüm destekçi ve katılımcılardan razı olsun.