Son Eklenenler

Vakfımız Gençleri TRT’de Devamı

VAKFIMIZ DOSTLARI ONLİNE SİSTEM ÜZERİNDEN BAYRAMLAŞMA YAPTI

01/08/2020

Anadolu Vakfı Dostları Bayramın ikinci günü 1 Ağustos 2020 günü saat 21.00 de Zoom üzerinden online bayramlaşma gerçekleştirdi. Programın moderatörlüğünü Vakıf Genel Sekreteri Mehmet Öztürk yaptı. Sayın Öztürk açılış konuşmasında;

“Sevgili dostlar öncelikle hepinizi sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum, bayramınız mübarek olsun, Allah tekrarına sağlıklı ulaşmayı nasip eylesin. Muhterem dostlar bugün imanımızı, şükrümüzü arttıran dua, takva ve teslimiyetimizin sembolü Kurban Bayramı'nın ikinci günü, bugün mekan olarak uzak olup gönülleri bir olan dostların online bir ekran başında buluştuğu ve Bayram sevincini paylaştığımız bir gün. Bizleri bu müstesna güne kavuşturan Cenab-ı Hakka sonsuz hamdü senalar olsun. Bayramları barış ve sevinç günleri ilan eden sevgili peygamberimize salat ve selam olsun.

Kıymetli dostlar bugün aynı zamanda tüm insanlık âlemini etkisi altına alan bir sağlık problemini koronavirüs salgını ile hep birlikte mücadele etmek için fedakârlık yapma günü, bugün programımız da olduğu gibi sevdiklerimizle uzaktan haberleşme sevinçlerimizi uzaktan paylaştığımız bir gün, Mevlam bu zor günleri kazasız belasız ve en az hasarla atlatmayı nasip eylesin. Mücadelede bize düşen üç temel tedbiri, maske, fiziki mesafe, hijyen-temizlik.  Sağlık Bakanımızın ısrarla altını çizdiği bu üç kuralı uyguladığınız takdirde Biz coronavirüsten daha güçlüyüz. Ve Allah'ın izniyle bu belayı kazasız belasız atlatacağız.

Sevgili dostlar vakfımız pandemi döneminde de faaliyetlerini uygun formatlara dönüştürerek aksatmadan yürütmüştür. Her şerden bir hayır çıkarmalı düsturuyla bu dönemde online etkinliklere ağırlık vermiştir. Toplantılarımız, eğitim çalışmalarımız ve bugün yaptığımız gibi Kutlama Programı benzeri sosyal etkinliklerimiz Online olarak gerçekleştirilmiştir. Gerek merkezden gerek şubelerimizden bilimsel ve kültürel toplantılar yine aynı formattayapılmıştır. Böylece pandemi döneminde Biz online olarak uzaktan haberleşme ve interneti daha etkili kullanma becerimizi geliştirmiş olduk, bu bizim için avantaj oldu”, sözleri ile tamamladı.

Genel müdür Ali Ay şehitler ve ahirete irtihal eden geçmişlerimiz için okuduğu aşr-ı şeriften sonra Mehmet Öztürk bir selamlama konuşması yapmak üzere sözü Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Başer Bey’e verdi.

Hayrullah Başer, katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında; “Hayırlı Bayramlar olsun, Allah bayramımızı mübarek etsin, bütün dostların, ailelerin, kardeşlerin, tüm İslam âleminin kurban bayramı mübarek olsun inşallah. Bu Bayramda kardeşliğin, birliğin, barışın, adaletin konuşulduğu bir bayram kutlarız, Allah'tan bunu diler ona göre de gayret içinde oluruz diye dua ediyorum.

Değerli kardeşlerim, ilahiyatçılarımız Kurbanı ve Bayramı konuşuyor, yazılıyor çiziliyor, Allah bize namaz kılın ve kurban kesin diyor. Kurban nefislerden olan şeyleri kurban edebilmek, Hz İbrahim'in en sevdiği evladını kurban etmesi üzerine bina edilen bir bayram. Bu nedenle Allah'ın verdiği Kevser bütün nimetler için, biz Allah'a şükür manasında bunu yapmak durumundayız. Bu noktada ise toplumumuzun en çok muhtaç olduğu ve bizim de en çok hayatımızı etkileyen bazı konular var, onlar üzerinde düşünmek, tefekkür etmek ve buna göre hayatımızı yeniden gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Şu an toplumda adalet duygusu, iyilik duygusu, akraba hukuku, komşuluk hukukunun zedelendiği arkadaşların, dostların, akrabaların ufacık bir menfaat kaygısından aralarının bozulduğu barışın, kardeşliğin, birliğin yok edildiği ve en çok muhtaç olduğumuz adaletin, değerlerin unutulduğu bir dönem yaşıyoruz. İnsan olarak bizde olan haset duygusu, husumet duygusu kin İntikam, kibir, gösteriş bugün hayatımızı en çok meşgul eden şeyler, bunlardan fedakârlık edemiyoruz. Bunlardan vazgeçmedikçe, nefsimizdeki putları kırmadıkça bu kurban bu bayramları yeteri kadar hissedemeyiz, istifade edemeyiz. Şu an insanoğlu çok küçük bir virüsle ama çok büyük bir savaş ile mücadele ediyor. Buradan İnşallah İslam, insanlık için bir hidayet kaynağı olur, ders alınır, insanlar, Müslümanlar için bir ıslah vesilesi olur. Elimizi kolumuzu bağladı, böyle de yaşanabildiğini gördük. Bundan kurtulabilmek için teknolojik gelişmeler üzerinde insanımız çalışıyor. İnsanlık böyle bir felaketle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerinde durmak lazım gelir diye düşünüyorum. Kaldı ki, bunun için inşallah yakın zamanda çareler bulunacak, ama günlük felaket belki bugün gündemimizi işgal ediyor.

Bugün batının kavramlarını ile yaşayan düşünen Müslüman toplumlar var. Batının özgürlük anlayışı ile yaşayan Müslüman toplumlar açlar, bu bölgelerde kurbanları kestik. Şükür toplumumuzun belli bir seviyeye gelmiş olması sonucu dünyanın birçok yerine Türkiye'den kurbanlar gitti, güzel şeyler yapılıyor ama bu temel çözüm değil. Savaşlar devam ettikçe, Batı dünyasının kendi toplumunun refahı için insanlık üzerindeki oynadığı oyunları, projeleri, programları, ihanetleri görmedikçe, bu konuda Müslümanlar kafa yormadıkça; yani bu virüs biter, ama bu konuda Müslümanlar çareler aramak gerekiyor. Bayramda bunları düşündürmek zorundayız.

Ayasofya’nın cami olarak açılışı ile güzel bir şey yaşadık. Altmışlı yıllarda mitingler yaptık, protestolara katıldık. O günleri hatırlayanlar bilir, İsmail Hakkı Nakilcioğlu burada, Ali bey hatırlayabilir, o günlerde biz Mücadele Birliği geleneğinden gelen muhafazakâr, mütedeyyin çevreden gelen insanları, liderleri, temsilcileri, Edibali, Yavuz Arslan Argun, Yılmaz Karaoğlu, İsmail Kahraman’ları o mitinglerde tanıdık. Bu gün Ayasofya açıldı, bir vefa, bir tarihi görev yerine getirildi.

Şunu bilmemiz lazım bu bizi sevindiriyor, mutlu ediyor ama bunu temel değerlerle buluşturamazsak, geçmişin güzelliklerini sadece anmakla yetinir, onların nasıl kazanıldığını o konuda kimlerin ne kadar kafa yoğurdunu ve emek harcadığını, millete nasıl malolduğunu görerek, bugün çıkışı nasıl yakalayacağımızı, yani vakfımızın dile getirdiği yeni bir İslam medeniyetinin kurucu değeri olarak toplumun dinamizmini bu noktaya doğru çekemzsek, ne siyasi, ne sosyal ve kültürel alanda, hayatın bütün sanat alanlarında, siyasi, teknolojik gücümüze, imkânlarımızla teksif etmedikçe, eğitim hayatınızda çözüm noktalarını aramak ve arayanların önünü açarak bu noktaya gelmedikçe sıkıntılarımızın devam edecektir. Rahmetlik Akif'e sormuşlar, sen bir şair misin, bir sanatkâr mısın, bir Mebus musun, bir Baytar mısın? Onun cevabı şu “benim derdim var, bulduğun imkanları değerlendirerek avazım çıktığı kadar o derdimi duyurmaya çalışıyorum” diyor. Akif’i Akif yapan bu.

Biliyorsunuz Akif’in sözü bu derdi olma, dertli olma çare arama, o bakımdan bu bayram günleri, sevincin, neşenin, paylaşma günü, ama dertleri de sevinçleri de güzellikleri de imkânları da paylaşma günü bugün. Bayramı bu anlamda değerlendirmemiz lazım. Cemil Meriç'ten toparlamak gerekirse; “ben mazi ile geleceği birleştiren bir köprü olmak istiyorum”, diyor. O köprünün acısını tatmak isteyen varsa, insanlarda kurtuluş ümidi vardır. Cemil Meriç muhteşem geçmişin iradesiyle geleceğin iradesini buluşturmayı, köprü olmayı önemsiyor. Çünkü bu ülke birçok şeyini kaybetmiş, batıya bağlı hale gelmiş, inkâr etmiş,  duvarlar örülmüş, bu düşünce duvarlarını yıkmaya, ama o iki iradeyi birleştirmeye ihtiyaç var. Bugün köprü olma ve o köprünün getireceği sıkıntılara katlanmaya varsak, geleceğe ümit var oluruz, diye düşünüyorum. Bayramlar, o zaman gerçekten bayram olur. Bayramı bu manada anlayan, yorumlayan, hedefler, programlar, projeler üreten bir nesil haline geliriz. Mümin olma yolunun herhalde bu olduğunu düşünüyorum.

Sevilen bir dost, bir ağabeyi bir arkadaşı anlatırken şöyle diyor. O bir inanç adamıydı, inandığı gibi düşünürdü, inandığı üzere tefekkür eder, düşünürdü, düşündüğü gibi konuşur, konuştuğu gibi de yaşardı, diyor. Şu an en çok muhtaç olduğumuz şey bu. Burada gençleri de kutlayarak hepinize yeniden Hayırlı bayramlar ve yeteri kadar bayramdan idrak eden müminler kardeşler olmanızı diliyorum. Allah'tan sağlık, sıhhat diliyorum, teşekkür ederim”, diyerek sözlerini tamamladı.

Mehmet ÖZTÜRK bundan sonra katılımcılara sıra ile söz verdi. Katılımcılar söz alarak, koronasız günlerde yüz yüze bayramlaşmak, buluşmak dileği ile tebrikleşerek, vakıf çalışmalarında başarı, sağlık, afiyet dilekleri ile toplantı sona erdi.

Kurban bağış kampanyasını organize eden sosyal faaliyetler komisyonu adına Akif Aslan; Kurban Bayramında vekâlet yoluyla kesilmek üzere Vakfımıza toplam (79) Hisse Kurban bağışı yapıldığını, bunlardan (37) hissenin Afrika için, (5) hissenin Balkanlar için, (37) hissenin de yurtiçi bağış olduğunu, yurt içi hisselerden (14) ünün Kayseri yurdu-kültür merkezinde kalan öğrencilere, (23) hissenin de Ankara’da ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere planlandığını bildirdi.

Fotoğraf Galerisi